akne excorie
Акне ексцорие-2

Преглед на Проблемот

Што е тоа акне ексцорие?

Акне ексцорие, познати и како „акни од стискање“, се јавува кога лезиите на акни се присилно исцедени и изгребани, што резултира со красти и лузни. Најчесто се забележува кај адолесцентни девојки и се сметаше дека е поврзана со основна депресија, анксиозност или емоционални проблеми.

Акните, исто така познати како акни вулгарис, се смета дека се предизвикани од повеќе фактори. Прекумерното производство на масло на кожата, наречено себум, се зголемува под влијание на хормоните. Ова, заедно со недоволно одлупување на ексфолијативни мртви клетки на кожата, ги затнува фоликулите на косата. Затнатиот фоликул може да се воспали и да има зголемен раст на нормалните кожни бактерии, пропионибактерии. Лекови како што се литиум, кортизон, хормони, јодиди, некои лекови за напади или изонијазид исто така може да предизвикаат лезии на акните.

Акните може да резултираат со трајни лузни, па затоа е важно минимизирање на избувнувањата.

Знаци и симптоми на акне ексцорие

Акните резултираат во различни лезии. Најчестите локации на акните вклучуваат лице, врат, градите и грбот, каде што се наоѓаат повеќето лојни жлезди. „Црните комедони“ (отворени комедони) и „белите комедони“ (затворените комедони) се фоликуларни приклучоци кои или се оксидираат од изложеност на воздух (црна точка) или седат под површината на кожата (бела глава). Папулите се мали розови до црвеникаво-кафени испакнатини; пустулите се површни лезии исполнети со гној, а нодулите или цистите се подлабоки лезии исполнети со гној.

Лесните акни се состојат од неколку папули / пустули и / или комедони. Умерените акни имаат зголемен број лезии. Тешките акни имаат бројни комедони, папули и пустули и може да имаат болни нодули.

Стискањето акни може да резултира со красти, плитки рани и трајни лузни, кои можат да се појават како депресии во кожата или хиперпигментација, што е темно црвена или кафеава рамна трага на местото каде што биле лезиите на акните. Навиката да се стиска по кожата може да опстане долго време по подобрувањето на акните.

Протокол на третман

Комплексна Анализа на Кожа

Длабинска анализа на кожата со најсовремена опрема, овозможува индикација на одговарачки третман за Вашата кожа.

Индивидуален План за Третман

Креираме план за индивидуален третман кој се состои од различни модалитети на третман, од најнови протоколи базирани на наука, па се до природни препарати, засновани на нашето долгогодишно искуство.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, го следиме индивидуалниот напредок и користиме фотографии за да го споредиме напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Побарајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Грижете се за Вашата кожа. Таа е облека која ќе ја носите секој ден до крајот на Вашиот живот.

101 Skin Clinic