Акне фулминанс
Акне фулминанс-2

Преглед на Проблемот

Што е тоа акне фулминанс?

Акне фулминанс се екстремно редок, тежок облик на акни. Со експлозивен почеток кој нормално влијае кај 13 – 22-годишни мажи и доаѓа со системски симптоми (симптоми кои влијаат на целото тело) како треска, замор и болка во мускули и зглобови. Поради својата сериозност, акне фулминанс често оставаат масивни, обезличувачки лузни. Овој вид на акни потпаѓа под терминот нодулоцистични акни. Што се користи за да се опише било кој тип на акни кои се карактеризираат како големи, црвени, болни лезии на акни наречени нодули и / или цисти. Нодулите и цистите кај акне фулминанс се единствени по тоа што се полни со крв и брзо се претвораат во отворени рани наречени чиреви.

Причини за појава на акне фулминанс

Никој не знае што предизвикува акне фулминанс, но доказите сугерираат дека следниве три фактори играат улога.

 • Зголемена чувствителност на бактерии
  Кутибактериум акни (C. акни), бактеријата поврзана со акните, живее на површината на кожата. Некои истражувачи претпоставуваат дека имунолошкиот систем кај луѓе со акне фулминанс реагира на присуството на бактерии дури и повеќе отколку кај редовните акни. Имунолошкиот систем кај овие лица може да биде премногу активен воопшто, и затоа може да реагира на бактерии од акни со екстремно воспаление.
 • Генетика
  Истражувачите се сомневаат дека постои ген одговорен за предиспозиција за акне фулминанс, што значи дека ако родителите на некоја личност страдале од акне фулминанс, шансите на тоа лице да ги добие е многу поголема. Медицинската литература опишува четири случаи во кои идентични близнаци развиле фулминани од акни со многу слични симптоми.
 • Зголемено ниво на хормони
  Медицинските професионалци се сомневаат дека андрогените (машки полови хормони присутни и кај мажи и кај жени) придонесуваат за болеста, особено затоа што андрогените достигнуваат врв во пубертетот, а најчесто се афектираат млади адолесцентни мажи.
 • Некои извештаи нотираат бодибилдери кои развиле акне фулминанс по употреба на анаболни стероиди. Анаболните стероиди се природни или вештачки направени андрогени кои можат да му помогнат на лицето да ја зголеми мускулната маса и во себе содржат тестостерон. Фактот дека земањето анаболни стероиди може да предизвика акне фулминанс дава поддршка на идејата дека покачените нивоа на андрогени може да имаат врска со ова нарушување.

Симптоми кај акне фулминанс

Aкне фулминанс обично се јавуваат кај лица кои имаат лесни до умерени акни веќе некое време. Болеста обично дебитира во раните или средните тинејџерски години и скоро никогаш по раните дваесетти години. Акне фулминанс обично оставаат масивни, обезличувачки лузни.

Почетокот на болеста е многу нагло. Типично, едно лице има само просечни, редовни акни некое време, обично за една година или две, а потоа бројни нодули и цисти одеднаш почнуваат да се појавуваат на големи површини на кожата на горниот дел од градите, грбот, вратот и лицето. Може да бидат присутни и помалку сериозни лезии на акни како бели комедони, црни комедони, папули и пустули, но тие никогаш не се доминантна карактеристика.

 • Системските симптоми, вклучително треска, замор и / или болка во зглобовите и мускулите, секогаш се дел од болеста.
 • Нодули и цисти: Нодулите и / или цистите кај акне фулминанс се обилни. А соседните лезии имаат тенденција да се спојат едни со други, формирајќи екстра-големи лезии. И нодулите и цистите имаат дијаметар над 5 mm и се нежни и болни. Разликата е во тоа што нодулите се влакнести лезии кои не содржат гној, додека цистите содржат „смрдлив“ материјал налик на гној. За разлика од другите форми на тешки, нодулоцистични акни, нодулите и цистите кај акне фулминанс се полни со крв и брзо се претвораат во болни чиреви (отворени рани) . Заздравувањето на чиревите може да биде исклучително бавно, што честопати резултира со масивни, обезличувачки лузни.
 • Лузни: Лузни кај акне фулминанс се често тешки и раширени и можат да бидат атрофични (вовлечени) или хипертрофични (подигнати над кожата).

Протокол на третман

Комплексна Анализа на Кожа

Длабинска анализа на кожата со најсовремена опрема, овозможува индикација на одговарачки третман за Вашата кожа.

Индивидуален План за Третман

Креираме план за индивидуален третман кој се состои од различни модалитети на третман, од најнови протоколи базирани на наука, па се до природни препарати, засновани на нашето долгогодишно искуство.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, го следиме индивидуалниот напредок и користиме фотографии за да го споредиме напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Побарајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Грижете се за Вашата кожа. Таа е облека која ќе ја носите секој ден до крајот на Вашиот живот.

101 Skin Clinic