Мелазма
Мелазма-1

Преглед на Проблемот

Што е Мелазма?

Мелазма е пигментна состојба што може да предизвика затемнување на вашата кожа во одредени области. Обично влијае на кожата на лицето, иако може да влијае и на другите делови од телото.

Најчестиот знак на мелазма е развој на затемнети области на кожата во близина на челото, образите, носот и усните.

Кога мелазмата почнува да влијае на вашата кожа, тоа е ретко ненадејно. Обично, темната, хиперпигментирана кожа се развива полека во текот на неколку недели или месеци. Оставајќи ви затемнети дамки на кожата кои не се очигледни на почетокот, но брзо стануваат видливи како одминува времето.

Додека хиперпигментација на кожата може да се појави кај мажи и жени, мелазмата е особено честа кај жените. Научниците веруваат дека мелазмата е веројатно предизвикана од зголемување на производството на одредени хормони во вашето тело. Клучна причина што почесто ги погодува жените отколку мажите.

Промената на бојата на кожата предизвикана од мелазма не е штетна. Што значи дека нема потреба да се грижите дека влијае на вашето целокупно здравје. Сепак, тоа може да направи да се чувствувате помалку сигурни во однос на вашата кожа и општиот изглед. Особено кога се појавува во очигледни, високо видливи области на лицето.

Што предизвикува мелазма?

Во моментов, научниците не се целосно сигурни што предизвикува мелазма. Најсилната потенцијална причина се чини дека се осцилации на хормони во вашето тело, како што се прогестерон и естроген. И двата позастапени кај жените отколку кај мажите.

Нивото на естроген и прогестерон може да варира со текот на времето. Дури и за прилично краток временски период. Како вашиот менструален циклус, производството на естроген, прогестерон и други есенцијални хормони во вашето тело може драматично да варира.

Ова е една од причините што акните и другите хормонални заболувања на кожата се особено чести кога се приближувате до менструацијата.

Сепак, естрогенот и прогестеронот не се единствените фактори за кои научниците веруваат дека се вклучени во мелазмата. Денес, истражувачите веруваат дека мелазмата е предизвикана од комбинација на фактори. Кои се движат од хормонални флуктуации до генетика и изложеност на УВ зраци.

Од генетска перспектива, мелазмата има тенденција да влијае на луѓето со потемни тенови на кожата повеќе отколку на луѓето со посветли тенови на кожата. Околу 40 проценти од жените во Европа имаат одреден степен на мелазма. А нивото на мелазма е исто така високо кај популациите на Америка и Канада.

И покрај ова, луѓето од секоја етничка припадност потенцијално можат да страдаат од мелазма. Мелазмата, исто така, има тенденција да се пренесува генетски. Со тоа што и жените и мажите имаат потенцијал да наследат и да им пренесат мелазма на своите деца.

Од перспектива на изложеност на УВ, истражувачите во моментов веруваат дека изложеноста на сончева светлина може и често влијае на мелазмата. Во моментов, експертите за мелазма сметаат дека ова се должи на ефектите на изложеност на сонце врз меланогенезата – процесот на создавање на меланински пигменти во организмот.

На кратко, нема единствена причина за мелазма. Наместо тоа, различни фактори, од вашата генетика до нивото на изложување на сонце и производството на хормони во вашето тело. Сите може да играат различни улоги во предизвикување развој на мелазма.

Бременост и мелазма

Мелазмата е особено честа за време на бременоста. Всушност, сите форми на хиперпигментација на кожата се почести за време на бременоста. При што огромно мнозинство на жени доживуваат одредено ниво на хиперпигментација и промена на бојата додека се бремени.

За време на бременоста, околу 10-15 проценти од жените може да очекуваат да доживеат одреден степен на мелазма.

Додека истражувачите не се целосно сигурни зошто мелазмата е почеста за време на бременоста, најверојатно виновник е зголемувањето на производството на хормони во вашето тело, како што се прогестерон и α-меланоцит-стимулирачки хормон (α-MSH), и двата можат да влијаат на пигментација на кожата.

Контрацептиви и мелазма

Друг фактор што може да ги зголеми шансите за развој на мелазма е употребата на контрацептиви.

Ако користите комбинирана таблета за орална контрацепција, составена од естроген и прогестин, дејството на таблетите врз вашите хормони може да ве направи подложни на мелазма и други хиперпигментации на кожата.

Ова се случува затоа што кожата склона кон мелазма повеќе реагира на естроген во споредба со кожата која не е склона кон мелазма. Бидејќи оралните контрацептиви ги зголемуваат нивоата на естроген и прогестерон, тие исто така можат да ја стимулираат кожата од мелазма, зголемувајќи го ризикот да доживеете проблеми со пигментацијата.

Ако вашата мелазма е предизвикана од контрацептиви, најефективниот начин да ја ставите под контрола е да престанете да користите хормонална контрола и да преминете на друга контрацепција.

Очигледно, ова е нешто за што сакате да разговарате со вашиот доктор, бидејќи контрацептивите може да влијаат на различни фактори поврзани со здравјето на кожата.

Мелазма наспроти хиперпигментација: Која е разликата?

Мелазмата и хиперпигментацијата имаат неколку заеднички карактеристики. И покрај ова, тие се различни состојби на кожата со различни причини, како и посебни опции за третман.

Мелазата е специфична форма на промена на бојата на кожата која првенствено ги погодува жените. Како што разгледавме погоре, експертите веруваат дека тоа е предизвикано од различни фактори, од хормонални флуктуации до ниво на изложеност на УВ.

Хиперпигментацијата, од друга страна, е поширок поим. Што може да се однесува на секаков вид затемнување и промена на бојата на кожата.

Хиперпигментацијата на кожата може да се појави со прекумерно изложување на сонце, од кожни заболувања, како што се псоријаза и егзема, па дури и од акни. Тоа е општ термин за низа кожни проблеми што можат да се појават од најразлични причини.

Бидејќи хиперпигментацијата и мелазмата на кожата се предизвикани од различни фактори, секоја состојба има различен третман. Со неколку помали исклучоци, опциите за третман кои се ефикасни за хиперпигментација обично нема да делуваат толку ефикасно (или воопшто) за мелазмата.

Како да се ослободите од мелазмата

Мелазмата може да биде фрустрирачка состојба што влијае на сè, од изгледот на кожата до самодовербата.

За среќа, мелазмата се третира.

Ако сте развиле мелазма за време на бременоста, вообичаено се препорачува да чекате шест до 12 месеци по породувањето пред да преземете нешто. Поголемиот дел од времето, мелазмата предизвикана од бременост сама по себе згаснува, бидејќи нивото на хормоните во вашето тело се нормализира.

Ова исто така важи и за мелазмата предизвикана од лекови, која обично згаснува со текот на времето кога вашето тело се враќа во нормално производство на хормони. Мелазмата, предизвикана од контрацептиви, на пример, често може да се третира со едноставно префрлување во нехормонален метод за контрацепција.

Ако вашата мелазма е активирана од изложување на сонце, може да избегнувате изложување на сончева светлина, да го ограничувате вашето време на директна сончева светлина или да користите силна крема за сончање со висок заштитен фактор кога поминувате време на отворено.

Додека козметичките производи како шминка не ја третирање мелазмата, можете да ги користите за да ја прикриете кожата што е зафатена од мелазма додека третманот е во тек и не ја отстраниме истата.

Нема докази дека шминката може да ја влоши мелазмата, што значи дека не треба да правите промени во вашата рутина за шминка ако имате мелазма. Некои производи за шминка, со висок заштитен фактор, дури можат да помогнат да се спречи понатамошна промена на бојата на кожата предизвикана од УВ.

Иако овие тактики се нормално доволни за третирање на лесна мелазма, тие не се секогаш ефикасни. Ако вашата мелазма е посериозна или упорна, препорачуваме да дојдете на 360 комплексна анализа на кожата за да може со ефикасни третмани да ја отстраниме истата.

Протокол на третман

Комплексна Анализа на Кожа

Длабинска анализа на кожата со најсовремена опрема, овозможува индикација на одговарачки третман за Вашата кожа.

Индивидуален План за Третман

Креираме план за индивидуален третман кој се состои од различни модалитети на третман, од најнови протоколи базирани на наука, па се до природни препарати, засновани на нашето долгогодишно искуство.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, го следиме индивидуалниот напредок и користиме фотографии за да го споредиме напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Побарајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Грижете се за Вашата кожа. Таа е облека која ќе ја носите секој ден до крајот на Вашиот живот.

101 Skin Clinic