Животна средина и акни
Животна средина и акни-2

Животна средина

Дали е можно околината во која живееме да биде една од причините за појава на акни? Во продолжение прочијате кои елементи на животна средина можат да одиграат клучно влијание врз појавата или влошувањето на вашата состојба со акни.

Постојат бројни фактори на животната средина кои можат да предизвикаат акни, вклучително и загадувањето и изложеноста на маснотии, што може да ги запуши порите и да доведе до создавање на мозолчиња. Времето може да влијае и на кожата. Топлината и влажноста, што го зголемуваат производството на себумот, се познати предизвикувачи на акни, па дури и студеното време може да ја стресира кожата и да предизвика појава на акни. Како? Во зимските месеци, ветерот и ниското ниво на влажност можат да предизвикаат дехидратација на кожата. Кога кожата нема доволно влажност, нејзина прва одбрана е да произведе повеќе себум, што може да доведе до запушување на порите и ширење на акните.

Една од главните функции на кожата, како најголем и највидлив орган на телото, е да нè заштити од штетните материи. Силните загадувачи на животната средина можат да предизвикаат голем број на проблеми со кожата, вклучувајќи ретка варијација на акни наречена хлоракни, која се карактеризира со ерупции на комедони, цисти и пустули. Хлоракни се разликува од акне вулгарис – најчестиот вид на акни – затоа што не е предизвикан од хормони или генетика.

Сонцето е уште еден фактор на животната средина што може да предизвика акни.

Можеби се чини дека мали количини на изложување на сонце им помагаат на вашите акни бидејќи сината лента на видлива светлина помага да се стерилизираат акне бактериите и црвенило на површината на кожата. Сепак, продолжената изложеност на сонце го зголемува одлупувањето на мртвите клетки на површината на вашата кожа. Ова предизвикува запушување на порите, што резултира во појава на комедони и мозолчиња. Тешките сончаници исто така можат да бидат виновни за ширење на акните, бидејќи тие се оклузивни, што значи дека формираат филм на површината на кожата. Оклузивните сончаници можат да ја зголемат температурата во фоликулите на косата, на тој начин создавајќи мозолчиња во порите. Овие мозолчиња не се вистински акни, туку медицинска состојба наречена милијарија, што е особено честа појава на торзото за време на врелите, влажни летни месеци.

Избегнувањето на продолжено изложување на сонце, заедно со секојдневна употреба на лесен, некомедогени крем за сончање формулиран за кожа склона кон акни, е најдоброто решение за заштита на вашата кожа и за минимизирање на акните.

Протокол на третман

Комплексна Анализа на Кожа

Длабинска анализа на кожата со најсовремена опрема, овозможува индикација на одговарачки третман за Вашата кожа.

Индивидуален План за Третман

Креираме план за индивидуален третман кој се состои од различни модалитети на третман, од најнови протоколи базирани на наука, па се до природни препарати, засновани на нашето долгогодишно искуство.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, го следиме индивидуалниот напредок и користиме фотографии за да го споредиме напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Побарајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Грижете се за Вашата кожа. Таа е облека која ќе ја носите секој ден до крајот на Вашиот живот.

101 Skin Clinic