Циклусот на Акни
Циклус на акни-2

Циклус на акни

За да ја разбереме суштината на акните најпрвин мора да знаеме што е тоа циклус на акни.

Acne Vulgaris, познати и едноставно како акни, се едни од најчестите состојби на кожата во Европа. Ако страдате од акни, знаете дека тоа е повеќе од само неколку мозолчиња на лицето. Акните можат да влијаат на секој аспект од вашиот живот и да ве натераат да се чувствувате сами, непривлечни, дури и депресивни. Но, добра вест е дека постојат третмани кои можат да ви помогнат да ги ставите акните под контрола и да ви овозможат да уживате во животот со чиста кожа и самодоверба.

4-те фази кои водат до создавање на акни

Кога гледате црвена испакнатина или комедони на вашата кожа, истите обично поминале низ четири фази за да стигнат таму. Фаза бр.1  од циклус на акни е запушување на фоликулот на косата или пората. Вашите клетки на кожата постојано се обновуваат и кога старите клетки ќе изумрат, тие се одлепуваат. Резултат: свежа, нова кожа скоро секој месец дена. Меѓутоа, ако сте склони кон акни, овие мртви клетки се мешаат со маслото (познато како себум) на вашата кожа, и ги запушуваат порите. Кога тоа ќе се случи, себумот, и бактериите што предизвикуваат акни се заглавени внатре во порите на кожата.

Фаза бр. 2 во формирањето на акните е хиперпродукција на себум. Прашањето е зошто продуцирате толку многу себум? Во основа, андрогените хормони го стимулираат ослободувањето на себум од лојните жлезди прикачени на вашите пори. Работите како пубертетот или емоционалниот стрес можат да го зголемат нивото на андрогенот, предизвикувајќи да произведете повеќе себум што доведува до запушени пори. Помислете на тоа како да има затка или блокатор, заробувајќи ѓубре во пората. Додека продолжувате да произведувате себум, тој продолжува да биде заробен под затката, што прави притисок и предизвикува иритација.

Во овој момент, акне бактериите, кои природно растат на вашата кожа, сега имаат обилен извор на храна (себум и мртви клетки на кожата). Како резултат, тие почнуваат да се размножуваат во блокираниот дел на пората. Овој процес се смета за Фаза бр.3 на патот до создавањето акни.

Ако бактериите и себумот останат заробени под површината на кожата, се формира комедон. Ако се отвори пората, себумот, кој го содржи пигментот на меланин на кожата, оксидира и се претвора во црн комедон.

Конечно, Фазата бр.4 се јавува затоа што бактериите продолжуваат да се хранат со вашиот себум. Како што го прават тоа, тие ослободуваат нуспроизводи (масни киселини) што вашето тело ги препознава како страни натрапници, предизвикувајќи имунолошки одговор. Белите крвни клетки брзаат кон заразената област и тоа предизвикува оток, црвенило и воспаление. Крајниот резултат е појава на црвени, тенки испакнатини што ги знаете како мозолчиња (медицински познати како папули и пустули).

Како 101 Е Формулата го крши циклусот на акни

Циклусот на акни не се појавува преку ноќ. Всушност, тоа е бавен процес што се појавува во текот на неколку недели, најпрвин под површината на кожата, пред да се појават мозолчињата на вашето лице или тело. 101 Е Формулата дејствува рано во циклусот за да помогне во спречување на запушените пори и со тоа да спрече започнување на процесот на создавање на акни. На тој начин го пробива циклусот на акни. Ние користиме комплескен пристап во третирањето на проблемите со акни. Што значи не само запирање на нивната манифестација надворешно. Туку и внатрешно, во самиот организам, во сржта на проблемот.

Протокол на третман

Комплексна Анализа на Кожа

Длабинска анализа на кожата со најсовремена опрема, овозможува индикација на одговарачки третман за Вашата кожа.

Индивидуален План за Третман

Креираме план за индивидуален третман кој се состои од различни модалитети на третман, од најнови протоколи базирани на наука, па се до природни препарати, засновани на нашето долгогодишно искуство.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, го следиме индивидуалниот напредок и користиме фотографии за да го споредиме напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Побарајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Грижете се за Вашата кожа. Таа е облека која ќе ја носите секој ден до крајот на Вашиот живот.

101 Skin Clinic