Пост-воспалителна хиперпигментација
Пост-воспалителна хиперпигментација-2

Преглед на Проблемот

Што предизвикува пост-воспалителна хиперпигментација?

Воспаление (кое се јавува после акни, егзема, лихен планус, алергиски реакции) или траума на кожата (како што се операција, неправилна употреба на микродермоабразија, ласери или хемиски пилинзи) предизвикува ослободување на воспалителни клетки кои предизвикуваат меланоцитите (пигментни клетки) да продуцираат повеќе пигмент во кожата. Тешко воспаление или траума може да го наруши долниот слој на епидермисот (првиот слој на кожата) предизвикувајќи пигмент да истече и да се заглави во дермисот (втор слој на кожата). Ова резултира во подлабока и отпорна на третман пигментација позната како пост-воспалителна хиперпигментација.

Изложеноста на ултравиолетова светлина и одредени лекови (како што се антибиотици тетрациклин, лекови против маларија и хемотерапевтски агенси) може да ја влошат состојбата.

Како изгледа пост-воспалителна хиперпигментација?

Пост-воспалителната хиперпигментација се карактеризира со рамни, кафеави или црни дамки на кожата. Оваа состојба може да се појави на која било област на телото, вклучително и во устата, областите на гениталиите и на ноктите.

Кои други проблеми можат да се појават со пост-воспалителна хиперпигментација?

Иако оваа состојба подеднакво ги погодува и мажите и жените, таа е почеста кај оние со потемна боја на кожа (пигментирана кожа).

Како се изгледа пост-воспалителна хиперпигментација?

Примери за други состојби кои можат да изгледаат како пост-воспалителна хиперпигментација вклучуваат мелазма, хиперпигментирана питиријаза версиколор, лихен планус (варијанта на макула), амилоидоза (варијанта на макула) и хиперпигментирана микоза фунгоиди. ВИСИА апаратот за длабинска анализа на кожата може да ни даде точни податоци за обемот, видот на хиперпигамнетации и длабочина на истите, односно да утврди дали се работи за епидермални, дермални или комбинирани хиперпигментации.

Како се третира пост-воспалителната хиперпигментација?

herbs2peel хербален пилинг

hebrs2peel е успешно докажан, природен пилинг метод за регенерација на кожата базиран на мешавина од чисти билки. Неговиот природен состав е целосно ослободен од хемиски супстанции, синтетички адитиви и абразиви, без никакви токсични несакани ефекти. Оваа природна мешавина содржи протеини, јаглени хидрати, витамини, ензими, фитохормони, минерални соли, танини и елементи во трагови.

Брзината на закрепнување може да се подобри со строга заштита од сонце вклучувајќи примена на крем за сончање со широк спектар кој содржи цинк и титаниум диоксид

IPL терапија

Терапијата со интензивна пулсна светлина (IPL) цели на области на хиперпигментација без да влијае на епидермисот или на поткожните ткива. Овој третман е малку сличен на ласерското обновување, но за разлика од ласерската енергија, IPL енергијата се апсорбира само од специфични тенови на ткиво. Во овој случај, засегнати се само клетките одговорни за хиперпигментацијата.

Протокол на третман

Комплексна Анализа на Кожа

Длабинска анализа на кожата со најсовремена опрема, овозможува индикација на одговарачки третман за Вашата кожа.

Индивидуален План за Третман

Креираме план за индивидуален третман кој се состои од различни модалитети на третман, од најнови протоколи базирани на наука, па се до природни препарати, засновани на нашето долгогодишно искуство.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, го следиме индивидуалниот напредок и користиме фотографии за да го споредиме напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Побарајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Грижете се за Вашата кожа. Таа е облека која ќе ја носите секој ден до крајот на Вашиот живот.

101 Skin Clinic