Телангиектазија
Телангиектазија-2

Преглед на Третманот

Што е телангиектазија?

Телангиектазија е состојба во која испукани или проширени мали крвни садови кои се сместени во близина на површината на кожата или мукозните мембрани создаваат видливи линии.

За повеќето луѓе, овие линии или телеангиектази, ниту предизвикуваат штета на целокупното здравје ниту бараат третман. Меѓутоа претставуваат сериозен естетски проблем, особено доколку се лоцирани на лицето. Проширените крвни садови стануваат послаби, предизвикувајќи крварење и евентуално појавување на телеангиектази.

Причини за појава на телангиектазија

Телеангиектази често се јавуваат кај лица со светла кожа како резултат на долгорочно оштетување од сонцето. Тие можат да се појават насекаде на телото, но најзабележителни се на кожата на лицето.

Точната причина за телеангиектазите е често нејасна, но неколку фактори можат да придонесат за нивниот развој, меѓу кои:

  • генетика
  • изложеност на сонце и ветер
  • лекови кои ги прошируваат крвните садови
  • бременост
  • прекумерна конзумација на алкохол
  • трауми на кожата
  • хируршки засеци
  • акни
  • продолжена употреба на орални или системски кортикостероиди

Симптоми на телангиектазија

Телеангиектазите се фини линии во форма на конец, кои обично се розеви или црвени, но се избелуваат под притисок. Штом ќе се појави телеангиектазија на кожата, овие ситни линии можат да бидат од црвена до сина или виолетова боја.

Испуканите крвни садови обично се мерат во ширина од 1 до 3 милиметри (мм). Тие обично се безопасни, но можат да предизвикаат чешање и болка.

Најчесто се јавуваат на лицето, носот, брадата и образите, каде што може да предизвикаат црвенило на лицето.

Телангиектазите се често присутни на нозете, градите, грбот, рацете и нозете.

Третман на телангиектазија

Во најголем број на случаи телангиектазите се третираат мошне едноставно, безболно и сосема безбедно. Во нашиот центар, во завиност од местоположбата на телангиектазите и нивната длабочина користиме два неинвазивни докажани методи за целосно отстранување на истите. Најнова генерација на диоден ласер е наша прва опција за третман кај клиентите. Кај одредени случаи може да препорачаме и радиофреквентна технологија доколку се работи посебно за лица со розацеа, со цел да се избегне евентуално инфламаторни процеси на кожата која е пречуствителна.

И двата третмани се природни, безболни и неинвазивни со супериорен ефект и постигнуваат исклучително добар визуелен резуклтат.

Протокол на третман

Комплексна Анализа на Кожа

Длабинска анализа на кожата со најсовремена опрема, овозможува индикација на одговарачки третман за Вашата кожа.

Индивидуален План за Третман

Креираме план за индивидуален третман кој се состои од различни модалитети на третман, од најнови протоколи базирани на наука, па се до природни препарати, засновани на нашето долгогодишно искуство.

Успешни Резултати

Преку редовни контроли, го следиме индивидуалниот напредок и користиме фотографии за да го споредиме напредокот од почетокот до завршувањето на активниот третман.

Побарајте не

Или контактирајте не преку email со контакт формата која следи

101 Foot Clinic

Грижете се за Вашата кожа. Таа е облека која ќе ја носите секој ден до крајот на Вашиот живот.

101 Skin Clinic