Стресот е поврзан со акни, а жените доживуваат поголем стрес

Психолошкиот стрес е негативна состојба на умот што жените како целина имаат тенденција да ја доживуваат повеќе од мажите. Ако стресот продолжи подолго време, тој може да стане хроничен, што доведува до нарушувања, како хронична анксиозност и депресија, а исто така потенцијално повеќе акни.

За да разбереме како стресот може да резултира со повеќе акни, потребно е да ја истражиме подлабоко врската помеѓу нив.

Врската помеѓу стресот и акните

Хипотеза за тоа како стресот може да доведе до појава на акни: Истражувачите веруваат дека стресот може да предизвика воспаление во порите на кожата. Ова е точно бидејќи акните се воспалително заболување, што значи дека воспалението игра важна улога во сите аспекти на развојот на акните. Значи, ако стресот предизвика воспаление во порите на кожата, можно е да ги влоши акните.

Стресот може да доведе до воспаление со помош на хемикалии наречени невротрансмитери. Невротрансмитерите постојат низ целото човечко тело и се ослободуваат од мозокот кога телото е под стрес. Истражувањата откриле дека луѓето со акни имаат повеќе невротрансмитери поврзани со стресот во кожата отколку луѓето без акни. На пример, студиите покажуваат дека бактериите од акни, кои се присутни на кожата на повеќето луѓе, можат да ги осетат и да реагираат на одредени невротрансмитери.

Истражувањата исто така сугерираат дека стрес предизвикува ослободување на дополнителни супстанции кои промовираат акни:

 • Воспалителни супстанции наречени цитокини: Се зголемуваат доказите дека зголеменото воспаление може да доведе до избувнување на акни.
 • Хормони кои можат да предизвикаат поголемо производство на себум во кожата: Познато е дека зголемувањето на производството на маснотија во кожата придонесува за појава на акни.

Жените доживуваат поголем стрес отколку мажите

Општо земено, жените и мажите имаат еднаква веројатност да развијат нарушување на менталното здравје. Кога станува збор за нарушувања поврзани со стресот, како што се анксиозност и депресија, жените имаат 50% поголема веројатност да развијат еден од нив.

Жените доживуваат најголем стрес за време на:

 • Адолесценција
 • Зрелост
 • Периоди на хормонални промени (пубертет, бременост, постпартум и менопауза)

Во суштина, жените доживуваат поголем стрес во текот на целиот свој живот.

Жените доживуваат поголем стрес, но не и повеќе акни од мажите

Иако жените доживуваат поголема стапка на стрес и ова може да ги зголеми стапките на акни поврзани со стресот, тоа не значи дека жените имаат повеќе акни отколку мажите. Всушност, мажите се повеќе склони кон појава на акни отколку жените. Сепак, бидејќи жените доживуваат поголем стрес, тие теоретски имаат поголема веројатност да развијат акни поврзани со стресот отколку мажите.

Зошто жените доживуваат поголем стрес од мажите?

Постојат две главни причини зошто жените доживуваат поголем стрес отколку мажите:

 1. Хормони
 2. Социјални фактори

Хормони

Главната причина што жените доживуваат стрес повеќе од мажите се должи на разликите во хормоните помеѓу жените и мажите. За време на месечниот циклус на жената, нивото на хормони варира, а тоа влијае на телото во неколку аспекти, вклучително и во тоа како реагира на стрес.

Еден особено важен хормон е естрогенот. Нивото на естроген варира во текот на месечниот циклус на жената. За време на деновите кога има мала количина на естроген, женскиот мозок е почувствителен на стрес

Социјални фактори

Покрај флуктуирачките нивоа на хормони, жените имаат поголема веројатност да доживеат социјални фактори кои предизвикуваат стрес, вклучително и:

 • Сиромаштија
 • Социоекономски недостатоци
 • Понизок социјален ранг
 • Родово засновано насилство
 • Полова дискриминација

Овие општествени притисоци предизвикуваат стрес кај сите жени, но можат да бидат особено стресни за оние кои се во тешки ситуации, како што се самохрани родители и грижа за постари родители. Овој стрес може да доведе до неколку нарушувања предизвикани од стрес, и потенцијално повеќе акни.

Како да управувате со стресот

Исхрана

Еден од начините жените успешно да управуваат со стресот е да одржуваат урамнотежена исхрана. Ова може да се постигне со зголемување на внесот на хранливи материи важни за здравјето на мозокот, производство на антистресни молекули и хормони за одговор на стресот. Овие хранливи материи вклучуваат:

Витамини од групата Б: Витамини од групата Б делуваат во мозокот за да помогнат во регулирање на стресот преку производство на серотонин. Витамините од групата Б најчесто се наоѓаат во следните продукти: мисирка, туна, црн дроб, мешунки, интегралните житарки, компири и банани.

Витамин Ц: Витаминот Ц работи во мозокот за да помогне во регулирање на стресот преку производство на серотонин. Исто така, помага во регулирање на производството на хормонот адреналин, кој се зголемува како одговор на стресот. Витаминот Ц најчесто се наоѓа во овошјето и зеленчукот како портокали, киви, пиперки и брокула.

Цинк: Цинкот работи во мозокот за да помогне во регулирање на стресот преку производство на серотонин. Исто така, помага во регулирање на производството на хормонот адреналин, кој се зголемува како одговор на стресот. Цинкот најчесто се наоѓа во месото, рибата, школките, јајцата, млечните производи, житарките, гравот и јатките. Остригите содржат далеку најголем процент на цинк во споредба со која било друга храна.

Магнезиум: Магнезиумот работи во мозокот за да помогне во регулирање на стресот преку производство на серотонин. Исто така, помага во регулирање на производството на хормонот адреналин, кој се зголемува како одговор на стресот. Магнезиумот најчесто се наоѓа во зачини, јаткасти плодови, житарици, какао и зеленчук како спанаќот.

Други начини за намалување на стресот

Вежбање: Вежбањето е моќен начин за намалување на стресот. За време на вежбањето, телото ослободува хемикалии наречени ендорфини, кои дејствуваат како природни лекови против болки и можат да помогнат да се намали стресот.

Излегување надвор: Да се ​​биде на отворено помага да се релаксира телото и е одличен начин да се подобри расположението и да се намали стресот.

Медитација: Медитацијата е докажано моќно ефикасна во намалувањето на стресот, особено кога се практикува редовно.

Социјализација: Во денешниот свет ние често сме одделени од другите и сме премногу зависни од технологијата. Направете заеднички напор да ја изградите вашата лична заедница и структурата за поддршка, поминувајќи време со другите во реалниот живот.