Што се тоа цистични акни?

Цистични акни, медицински означени како нодулоцистични акни, се особено тешка форма на акни кои вклучуваат големи (со дијаметар од над 5 мм) лезии кои се црвени и болни. Овие лезии, наречени нодули и цисти, се развиваат длабоко во кожата и може да траат со недели, месеци, па дури и со години. Без соодветен третман, тие нема да исчезнат сами и веројатно ќе предизвикаат трајни лузни.

Кои хормони се важни за појава на акни?

Хормоните играат улога во развојот на сите видови на акни, вклучувајќи и цистични акни.

Главните хормони поврзани со развој на акни и кај мажи и кај жени се андрогени, кои се машки хормони кои помагаат да се контролира развојот на сексуалните карактеристики за време на пубертетот и кај мажите и, во помала мера, кај жените. Постојат три типа на андрогени кои влијаат на акните:

  • Дихидротестостерон (DHT) – најпотентен андроген
  • Тестостерон – уште еден моќен андроген
  • Дехидроепиандростерон сулфат (DHEA-S) – слаб андроген што телото може да го претвори во помоќен тестостерон или DHT кога е потребно.

И кај мажите и кај жените, почнувајќи од пубертетот, половите органи и надбубрежните жлезди (лоцирани во близина на бубрезите) започнуваат со производство на андрогени. Откако ќе се произведат, андрогените патуваат во крвта во различни области на телото, вклучително и до кожата. Кога ќе стигнат до кожата, тие влегуваат во жлезди кои произведуваат маснотии во кожата, наречени лојни жлезди и ги стимулираат жлездите да произведуваат повеќе масло за кожа, наречено себум.

Колку повеќе андрогени има во кожата, толку повеќе се создава себум и, генерално, зголемено количество на себум резултира со појава на акни и потешки лезии, како нодули и цисти.

Како доаѓа до појава на цистични акни?

Хормоните придонесуваат за појава на редовни акни (комедони, папули и пустули) но и за нодулоцистични акни
Без разлика дали станува збор за редовни акни или тешки, нодулоцистични акни, потребни се хормони за формирање на акни.

Да почнеме со објаснување на трите главни чекори во развојот на акните бидејќи сите акни започнуваат на ист начин и секогаш се вклучени хормоните.

  • Човечката кожа е покриена со ситни влакна. Акните започнуваат кога отворот на фоликулот на косата станува запушен со клетките на кожата, во тој момент се нарекува микрокомедон, попознат едноставно како запушена пора. Ова запушување предизвикува заглавување на себумот, кој нормално се испушта на површината, во порите. Како се вклучени хормоните? Нејасно е што го предизвикува ова првично запушување. Традиционално, научниците сметаа дека зголемувањето на хормоните го предизвика истото, но поновите истражувања ни покажаа дека е виновно воспалението. До кој степен се вклучени хормоните, сè уште се истражува.
  • Кога себумот е заробен во порите, тој се акумулира. Во оваа фаза, лезијата на акните се нарекува комедон, попознат како бел комедон или црн комедон, во зависност од изгледот на лезијата. Бидејќи себумот продолжува да се акумулира, тој го блокира отворот на порите. Кога тоа ќе се случи, количината на кислород во порите се намалува. Вид на бактерија наречена C. acnes успева во области кои изобилуваат со себум и со малку кислород. Следствено, кога себумот се собира во внатрешноста на порите, овие бактерии почнуваат да се размножуваат брзо. Како се вклучени хормоните? Андрогените играат голема улога во овој чекор на развој на акни, бидејќи тие го контролираат производството на себум. Повеќе андрогени нормално значат повеќе себум.
  • Телото го гледа растот на C.акни во порите како „напаѓачи“ и испраќа „трупи“ во форма на воспалителни клетки (цитокини) за да се ослободат од прекумерните бактерии. Воспалителните клетки предизвикуваат воспаление и можат да ја направат областа црвена и болна. „Битката“ помеѓу воспалителните клетки и бактериите го ослабува ѕидот на порите. Овој ослабен ѕид на порите, во комбинација со растечкиот притисок предизвикан од натрупување на себум, пука. Руптурата ослободува себум, клетки на кожата и бактерии во околната кожа, што предизвикува уште поголемо воспаление. Во овој момент се формира болно, воспалено мозолче, наречен папула или пустула. Ако порите целосно експлодираат, може да се формираат нодули и цисти. Како се вклучени хормоните? Јасно е дека многу фактори влијаат на развојот на акните, но главен е производството на себум. Андрогените го зголемуваат производството на себум и затоа можат да доведат до лезии на акни, вклучувајќи лезии на нодулоцистични акни.

Луѓето со нодулоцистични акни имаат зголемени андрогени

Како успешно се третираат цистични акни?

Третманот на цистични акни е најкомплексен. Ова се должи на сериозноста и времетраењето за нивното појавување и лекување. Нашиот пристап се темели на правилно дијагностицирање на акните од страна на клинички специјалист за акни. Нашите клинички специјалисти за акни после поставување на правилна дијагноза пристапуваат кон системско детектирање на причините кои довеле до хормонски дисбаланс. Ставањето под контрола на хормонскиот дисбаланс со помош на природни антиандрогени фактори е првиот чекор кон решавање на проблемот со цистични акни.

Покрај хормонскиот дисбаланс, нашите специјалисти ќе ви помогнат во отстранување и на другите системски предизвикувачи на акните. И на тој начин не само што ќе ги решат последиците а тоа се цистите на вашата кожа. Туку ги решаваат и причините кои довеле до нивно појавување. Дали и кои дополнителни клинички третмани освен локалната примена на 101 Е формулата би биле потребни зависи од бројот на цистични акни како и нивното времемтраење.

Навреме дојдете да го решиме проблемот со цистични акни, бидејќи истите оставаат атрофични лузни на лицето и кожата кои се многу тешки за успешен третман. .