• 6 марта, 2021
  Акни кај возрасни лица – сè што треба да знаете

  Акни кај возрасни лица – сè што треба да знаете

  Акни кај возрасни лица се јавуваат подеднакво како кај машкиот така и кај лица од женскиот пол. Но особено се присутни кај жените. Истите можат да се манифестираат поинаку од акните кај адолесцентите Што се тоа акни кај возрасни лица Луѓето честопати мислат дека акните се состојба што ги погодува исклучиво тинејџерите. И која исчезнува

  Read more
  • 27 фебруара, 2021
  Кој тип на кожа старее побрзо? Масна или сува кожа?

  Кој тип на кожа старее побрзо? Масна или сува кожа?

  Тип на кожа и знаци на стареење на кожата Во овој текст ќе се обидеме да дадеме одговор на прашањето кој тип на кожа старее побрзо. И дали навистина постојат научни докази на кои се темелат ваквите тврдења. Стареењето на кожата развива неколку знаци: Истенчување на кожата Брчки Сончеви дамки (кафеави дамки после изложување на

  Read more
  • 20 фебруара, 2021
  Стресот – главен фктор за појава на акни кај жени

  Стресот – главен фктор за појава на акни кај жени

  Стресот е поврзан со акни, а жените доживуваат поголем стрес Психолошкиот стрес е негативна состојба на умот што жените како целина имаат тенденција да ја доживуваат повеќе од мажите. Ако стресот продолжи подолго време, тој може да стане хроничен, што доведува до нарушувања, како хронична анксиозност и депресија, а исто така потенцијално повеќе акни. За

  Read more
  • 13 фебруара, 2021
  Дали храната богата со шеќер предизвикува акни?

  Дали храната богата со шеќер предизвикува акни?

  Некои видови храна, како слатки и сода, содржат многу додаден шеќер. Истражувањата укажуваат на тоа дека храната како оваа со многу шеќер можеби не е идеална за акни. Ова се должи на концептот познат како гликемиско оптоварување. Гликемиско оптоварување Гликемиското оптоварување е мерење кое научниците го користат за да утврдат дали храната ќе предизвика зголемување

  Read more